ETA 2824-2 - Tasaista suorittamista vuodesta toiseen

Päivitetty
ETA 2824-2 - Tasaista suorittamista vuodesta toiseen
ETA 2824-2 on yksi tunnetuimmista ja eniten valmistetuista sveitsiläisistä koneistoista. ETA (ETA Manufacture Horlogère Suisse) otti sen tuotantoon vuonna 1982 ja se pohjautuu Eternan 1427 kaliberiin. Tunnettavuutensa vuoksi se on yksi eniten kopioiduista ja kloonatuista rannekellon koneistoista. Koneiston patenttien rauettua 2000-luvun alussa, markkinoille vyöryi eri valmistajien omia versioita siitä, muun muassa Sellita SW200-1, STP1-11 ja Seagull ST2130.

 

Käyntitaajuus 28800 bph = 4 hz
Käyntivara 38 h
Halkaisija 25.6 mm, 11.5"
Paksuus 4.6 mm
Lift angle 50 astetta
Hacking
Tunnit, minuutit, keskisekunti, päivämäärä

  

(Harrastaja- sekä ammattipiireissä kovassa suosiossa oleva Squale 1521 sukelluskello. Kovaan käyttöön suunniteltu kello vaatii myös kovaan käyttöön suunnitellun koneiston ja sisällä tikittävän ETA 2824-2-koneiston kanssa ei voi mennä vikaan)

(Tudor on tullut tunnetuksi ETA:n koneistojen käytöstä. Kuvassa Tudor Prince Oysterdate vuodelta 1986)

Tehtaalta koneistoa saa neljänä eri versiona, standard, elaborated, top ja chronometre. Kaikkia versioita yhdistää sama koko, kivien määrä, käyntitaajuus sekä käyntivara. Suurimmat erot löytyvät koneistojen teknisestä viimeistelystä ja niiden käyntitarkkuuksista. Eri versioille luvataan seuraavanlaiset käyntitarkkuudet: standard +/- 12-30 sekuntia päivässä, elaborated +/- 7-20 sekuntia päivässä, top +/- 4-15 sekuntia päivässä ja chronometre on luonnollisesti COSC-standardeissa eli -4/+6 sekuntia päivässä. Selkeästi suurin osa markkinoilla tällä hetkellä olevista koneistoista on standard-versioita. Suoraan tehtaalta tulevien koneistojen visuaalinen viimeistely on yleensä erittäin vaatimatonta ja vastuu siitä jää koneistoa käyttävälle kellomerkille. Tämä antaa koneistoa käyttäville kellomerkeille mahdollisuuden niiden viimeistelyyn haluamallaan tavalla ja näin he saavat tehtyä sarjatuotetuista koneistoista juuri heille omaleimaisia.

(Zodiac Red Dot sukelluskello 1980- ja 1990-lukujen taitteesta. Zodiacilla on pitkä historia kestävien työkalukellojen valmistajana ja ETA 2824-2 on tälläisiin kelloihin mainio valinta)

2824-2 on automaattikellojen aikakauden sarjatuotetuista koneistoista helposti yksi kestävimmistä. Sen rakenne on yksinkertainen eikä siinä ole hacking-toiminnon lisäksi mitään ylimääräistä.

2824-2 on automaattikellojen aikakauden sarjatuotetuista koneistoista helposti yksi kestävimmistä. Sen rakenne on yksinkertainen eikä siinä ole hacking-toiminnon lisäksi mitään ylimääräistä. Huoltamisen näkökulmasta koneisto on takuulla yksi helpoimmista. Koneisto on tuttu jokaiselle kellosepälle, joten sen voi huollattaa lähes missä tahansa. Varaosia on tällä hetkellä helposti saatavilla ja varmasti myös jatkossakin. 2824-2 automaattikoneisto rakentuu pohjakoneiston päälle eräänlaisena moduulina. Huollossa, varsinkin tuotannon alkupään aikaisissa koneistoissa on usein ongelmana automaattimoduulin huono kunto. Sitä voi osittain selittää se, että tuolloin toteutustapa oli verrattain uusi. Kaikilla kellosepillä ei välttämättä ollut riittävästi tietoa koneiston automaattimoduulin täydelliseen huoltamiseen, koska tietoa ei ollut saatavilla yhtä helposti ja nopeasti, kuin nykyään.

(Suuren suosion saavuttanut Steinhart luottaa myös ETA:n koneistoihin. Kuvassa Ocean One-malliston sukelluskello)

Vuosikymmenien aikana maailma on muuttunut paljon ja samalla myös odotukset sekä vaatimukset kellojen koneistoja kohtaan ovat kasvaneet.

Vuosikymmenien aikana maailma on muuttunut paljon ja samalla myös odotukset sekä vaatimukset kellojen koneistoja kohtaan ovat kasvaneet. Ja vaikka vertailu tänä päivänä suunniteltuihin ja valmistettuihin koneistoihin voi olla ehkä hiukan epäreilua, on silti tervettä ajatella 2824-2 koneiston mahdollisia kehityskohteita. Koneiston 38 tunnin käyntivara on nykymittapuulla varsin vaatimaton ja peruskoneisto voisi olla myös tarkempi (noin +/-12 sekuntia per päivä - +/-30 sekuntia per päivä). Vaikka 2824-2 on todella monipuolinen koneisto joka soveltuu moneen eri tyyliseen kelloon niin paksuhkona koneistona se ei juurikaan sovellu pukukelloihin. Etenkin jos tavoitteena on luoda ohut ja helposti hihan alle sujahtava matalan profiilin kello.

(Tag Heuer tuli etenkin 1980-luvulla tunnetuksi monista erilaisista sukelluskelloistaan. Kuvassa on ref 840.006 PVD edustaja, jota tehtiin vain 500 kappaletta. Tuttu, turvallinen ja luotettava 2824-2 tikittää sisällä)

Vaikka 2824-2 koneiston julkaisusta on kulunut jo yli neljäkymmentä vuotta, edelleen useat niin pienet kuin suuretkin kellomerkit päätyvät käyttämään koneistoa kelloissaan. Myös harrastajapiireissä puhuttaessa luotettavista koneistoista 2824-2 nousee aina esille. Tätä voi jo pitää suurena saavutuksena, kun ottaa huomioon teknologian nopean kehittymisen viimeisten vuosikymmenten aikana jolloin lähes vuosi toisensa jälkeen jokin uusi ja parempi on korvannut vanhan ja huonomman. Lukuisista haastajista huolimatta ETA 2824-2 on edelleen oman kategoriansa selkeä ykkönen ja ansaitsee ikonisen asemansa.

Kirjoita kommentti