Kelloturistina Genevessä

Kelloliikkeitä löytyy lähes jokaiselta kulmalta ja tarjontaa on aivan uskomattoman paljon.

Päivitetty
Näkymä St. Pierren katedraalin tornista vanhankaupungin yli Genevenjärvelle.

Sain viikolle 15. mahdutettua muiden menojen väliin parin päivän reissun Geneveen Sveitsiin. Suuntana tosin ei ollut Euroopan suurin kellotapahtuma Watches & Wonders 2024, vaan tarkoituksena oli löytää pienempiä tapahtumia ja tutustua paikalliseen kellokulttuuriin - niin yksityisten kuin yritystenkin tarjoamana.

Matkani alkoi aikaisin tiistai aamuna Helsinki-Vantaan lentokentältä. Kahdeksan aikoihin lentokoneeseen astellessani vielä unihiekkaa täynnä olevat silmäni erottivan matkustajien ranteissa jos jonkinlaista kelloa, kuten Richard Mille, Oris ja Panerai muutamia merkkejä mainitakseni. Ei ollut epäselvää, että määränpäänä oli kellojen luvattu maa.

(Reissukellon virkaa hoiti huippukuntoinen Zenith Defy.)
Laskeuduimme sateiseen ja harmaaseen Geneveen kello kymmenen aikoihin. Lyhyen junalla keskustaan siirtymisen ja majapaikassa pyörähtämisen jälkeen päädyin kiertelemään ympäri keskustaa. Kelloliikkeitä löytyy lähes jokaiselta kulmalta ja tarjontaa on aivan uskomattoman paljon. Kaikkien liikkeiden ja merkkien listaaminen vaatisi kokonaan erillisen blogipostauksen, mutta lyhyesti sanottuna pääni oli hiukan pyörällään niiden määrästä. Myöskin näyteikkunoihin oli panostettu ja monet niistä olivat itsessään jo taideteoksia. Tämä on varmasti tarpeen, kun tarjontaa on paljon ja kadulla kävelevän potentiaalisen asiakkaan huomion kiinnittäminen ja liikkeeseen sisälle saaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Museossa esitellään kellojen valmistuksen historiaa 500-vuoden ajalta ja Patekin perustamisvuodesta 1839 eteenpäin valmistamia kelloja.

(F.P.Journen liike. Huomion arvoista on näyteikkunan design, koristeellinen ovenkahva, sekä oven yläpuolella oleva kello.)

(Kokonainen raitiovaunu oli koristeltu mainostamaan Maximilian Büsser and Friendsin (MB&F) brändiä.)

Liikkeiden kiertelyn ja näyteikkunoiden edessä haaveilun jälkeen suuntasin kelloharrastajan pakolliseen vierailukohteeseen, Patek Philippen museoon Rue des Vieux-Grenadiersilla. Museossa esitellään kellojen valmistuksen historiaa 500-vuoden ajalta ja Patekin perustamisvuodesta 1839 eteenpäin valmistamia kelloja. Näyttelytilat on jaettu useaan eri kerrokseen teeman ja aikakauden mukaan. Museon kokoelmaan kuuluu noin 2500 kelloa, joten ihailtavaa ja ihmeteltävää riittää moneksi tunniksi.

Plainpalaisn tapahtuma on yksi Sveitsin suurimmista ulkoilmakirpputoreista ja se kerää vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä satojen eri myyjien pöytiä tutkimaan.

Plainpalaisn aukiolla on järjestetty ulkoilmakirpputoreja 1970-luvulta lähtien joka keskiviikko ja lauantai, sekä joka kuun ensimmäinen sunnuntai. Satoi tai paistoi. Tänä keskiviikkona ei satanut, eikä paistanut, vaan päivä valkeni harmaana ja painostavana. Lisäsin vaatetusta ja suuntasin heti aamusta raitiovaunulla kohti Plainpalaisn aukiota - Viimein pääsisin tutustumaan paikalliseen kirpputorivalikoimaan, johon huhujen mukaan kuuluu myös vahvasti vanhat kellot, sekä niiden oheistarvikkeet. Plainpalaisn tapahtuma on yksi Sveitsin suurimmista ulkoilmakirpputoreista ja se kerää vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä satojen eri myyjien pöytiä tutkimaan. Tällä kertaa myyjiä oli ilmaantunut aukion ympärille noin sata, mutta kävijöitä ei ollut ruuhkaksi asti. Tähän vaikutti varmasti pilvinen ja viileähkö sää.

Vanhaa ja mielenkiintoista tavaraa oli tarjolla paljon ja lähes jokaisesta pöydästä löytyi jonkin sortin kelloa myynnistä. Kirjoja oli myynnissä paljon ja luonnollisesti niiden joukossa myös erilaisia kellokirjoja. Muutama kellokirja kiinnitti huomioni, mutta ajattelin etteivät ne mihinkään katoa, jos vielä hetken jatkan kiertelyä. Olin väärässä, seuraavalla kerralla pöydän ohi kulkiessani kirjat olivat kadonneet, selkeästi niille on siis kysyntää.

Pari myyntipöytää nousi omissa silmissäni yli muiden. Ensimmäisessä myytiin laatikkokaupalla viiloja, pinsettejä, varaosalaatikoita, sekä muita kellosepän työkaluja ja tarvikkeita. Toisessa myytiin kellokirjoja, esitteitä, telineitä, laatikoita, varaosia ja tietenkin kelloja. Tästä pöydästä mukaani tarttuivat 1970-luvun Zenith El Primeron ja Longinesin metallirannekkeet, pussillinen Omegan nuppeja ja vetoakseleita sekä Jaeger LeCoultren virallisen jälleenmyyjän kyltti. Myyjän kanssa hetken juteltuani selvisi, että hän ostaa ja tyhjentää Geneven alueella kelloseppien, sekä erilaisten liikkeiden jäämistöjä. Suurin osa tavarasta päätyy hänen käsiensä kautta Aasian markkinoille, jossa on valtavasti kysyntää sveitsiläisille kelloille ja niihin liittyville tavaroille.

(Tämmöisiä löytöjä ei ihan jokaiselta suomalaiselta kirpputorilta tee.)

Luonnollisesti vasta viimeisenä reissupäivänä torstaina, Geneve päätti näyttää parastaan. Aurinko paistoi, Genevenjärvi kimmelteli sen loisteessa ja ihmisiä oli aivan eri tavalla liikkeellä kuin edellisinä päivinä.

Watches & Wondersin tapahtumasta oli mainoksia pilvin pimein joka puolella Geneveä, mutta matkan tarkoituksen mukaisesti suuntasin pienempään tapahtumaan hiukan keskustan ulkopuolelle.

Watches & Wondersin tapahtumasta oli mainoksia pilvin pimein joka puolella Geneveä, mutta matkan tarkoituksen mukaisesti suuntasin pienempään tapahtumaan hiukan keskustan ulkopuolelle.

10.-14.04. järjestettävä Time to Watches kokoaa yhteen laajan skaalan erilaisia kellomerkkejä, niin vanhoja kuin uusiakin ja tarjoaa kävijöille mahdollisuuden tutustua moneen mielenkiintoiseen kellovalmistajaan, joita ei välttämättä kauhean helposti pääse livenä näkemään. Vanhojen ja meritoituneiden Sinnin, Yeman, Lacon ja Squalen lisäksi löytyi suurelle yleisölle hieman tuntemattomampia merkkejä, kuten Atowak, Arilus, Milus, Utinam Besançon, Done Watches, Wilbur. 

Kellomerkkien lisäksi paikalla oli muutama rannekkeiden ja kellolaatikoiden valmistaja. Heitä näkisin mielelläni enemmänkin kellotapahtumissa, koska he ovat kelloalalla kuitenkin tärkeässä asemassa. Mitäpä olisivat kellot ja niiden harrastaminen ilman rannekkeita tai säilytysratkaisuja!

Valikoimasta löytyy kaikille jotakin ja oli mielenkiintoista kuulla, että kuulemma kaikki heidän valikoimansa kellot tulevat Genevestä.

Time to Watches -tapahtumasta suuntasin takaisin keskustaan kiertelemään liikkeitä, katselemaan nähtävyyksiä ja nauttimaan auringonpaisteesta. Piipahdin esimerkiksi La Maison de I’Horlogerin käytettyjen kellojen liikkeeseen Rue du Cendrierillä. Minut otettiin lämpimästi vastaan ja kahvitarjoilun ohessa sain tutustua tämän toisen polven liikkeen omistajaan, sekä heidän laajaan valikoimaansa, josta löytyi kelloja noin 1000€ aina 400 000€ asti. Valikoimasta löytyy kaikille jotakin ja oli mielenkiintoista kuulla, että kuulemma kaikki heidän valikoimansa kellot tulevat Genevestä. Se kertoo todella paljon kaupungin kellotarjonnasta.

(Pieni otos La Maison de I’Horlogerin laajasta ja monipuolisesta valikoimasta.)

Reissuni viimeiset hetket ennen lentokentälle suuntaamista käytin veden äärellä oleiluun ja tulihan sitä jälleen muutama kelloliikekin nähtyä, Genevessä kun niiltä ei oikein voi välttyä, kävelit sitten missä tahansa.

(Lähes jokaisen kelloliikkeen oven yläpuolella oli suuri “seinäkello”. Tässä Breguetin tyylinäyte.)

(Swatchin liikkeitä löytyy ympäri Geneveä ja niitä tuntuu putkahtelevan esiin jokaisesta kadunkulmasta.)

(Pakollinen turistikuva L’Horloge Fleuriesta, joka sijaitsee idyllisen puiston reunalla aivan Genevenjärjen tuntumassa.)

Geneven lentokentällä kellotarjonta ei suinkaan vähentynyt, vaan liikkeitä löytyi useita ja kellot olivat muutenkin vahvasti esillä. Tarjonnan suuruus oli jopa hiukan hämmentävää, kun ottaa huomioon, että Geneven lentokenttä on verrattain pieni, eikä ruoan tai muiden ostosten suhteen ole kauheasti valinnanvaraa. 

Illalla kahdeksan aikoihin olimme ilmassa ja nokka kohti Helsinki-Vantaata, jonne laskeuduimme puolen yön aikoihin paikallista aikaa. Lentokentältä matka jatkui paikallisjunilla hitaasti, mutta varmasti takaisin Lahteen.

Kokonaisuutena reissusta jäi mahtavat fiilikset. Oli huikeaa nähdä miten muuten niin rauhallinen Geneve pakkautuu täyteen kelloista kiinnostuneita ihmisiä ja viikon ajan tuntuu, että kaikki elävät ja hengittävät tätä huumaa. Vaikka aikaa ei ollut paljoa, ehdin kuitenkin nähdä ja kokea vaikka mitä. Kaikkea ei tuossa ajassa voi mitenkään nähdä ja tämä jätti nälkää tulevaa varten. Olen varma, että matkustan Sveitsiin ja Geneveen pian uudelleen. Seuraavalla reissulla haluaisin tutustua vielä enemmän käytettyjen kellojen liikkeisiin ja myyjiin sekä matkata myös Geneven ulkopuolelle. 

Matkailu todellakin avartaa ja antaa uusia ideoita sekä näkökulmia elämään, myös kelloihin liittyen. 

Kirjoita kommentti