Vaikka modernien kellojen puolella Tissot on viime vuosina ollut kovassa nosteessa muun muassa uusien PRX-kellomalliensa ansiosta, vintage kellojen puolella Tissot tuntuu edelleen jäävän monien muiden merkkien jalkoihin ja aivan turhaan. Pitkän historian, saavutusten sekä innovaatioiden lisäksi Tissot tarjoaa vintage kellojen ystäville kaikkea maan ja taivaan väliltä ja vielä järkevään hintaan.
Charles-Felicien Tissot ja Charles-Emile Tissot, isä ja poika, perustivat Tissotin vuonna 1853 Le Loclen kaupunkiin Sveitsiin, jossa vielä tänäkin päivänä tehdas sijaitsee. Jo ensimmäisenä vuonnaan Tissot valmisti ensimmäisen kahdella aikavyöhykkeellä varustetun taskukellon ja saman vuoden aikana aloitettiin myös taskukellojen sarjatuotanto.
Ensimmäiset vuodet Tissotilla olivat saavutuksia täynnä ja seuraavat vuosikymmenet eivät suinkaan hidastaneet vauhtia
Ensimmäiset vuodet Tissotilla olivat saavutuksia täynnä ja seuraavat vuosikymmenet eivät suinkaan hidastaneet vauhtia. Mekaniikan ja ominaisuuksien lisäksi Tissot on ollut innovatiivinen varsinkin kelloissa käytettävien materiaalien suhteen. Muun muassa vuonna 1969 Tissot julkaisi Sideral-malliston, jonka kuoren materiaalina toimi todella kevyt lasikuitu. 1970-luvun alussa julkaistiin Autolub-mallisto, jonka koneistot valmistettiin lähes kokonaan muovista, tavoitteena luoda huoltovapaa ja nimensä mukaisesti itsensä voiteleva koneisto. 1985 julkaistiin kivisillä kuorilla varustettu Tissot Rock Watch ja 1988 puukuorinen Tissot Wood Watch.
(Tissot Sideral kronografi 1970-luvun alusta Lemania 872 koneistolla, yksi monista Sideral malliston variaatioista)
(Tissot Autolub vetokello, jonka koneistoa Tissot markkinoi itsensä voitelevana ja huoltovapaana.)
Materiaalien saralla innovoinnin lisäksi Tissotilta löytyy tottakai myös teknisiä saavutuksia. Vuonna 1930 Tissot julkaisi ensimmäisen anti-magneettisen rannekellon, joka saavutettiin käyttämällä koneiston osissa palladiumia sisältävää seosmetallia. Vuonna 1953 Tissotin juhlavuotena julkaistiin Visodate-mallisto ja ensimmäinen automaattikello, jonka päivyri vaihtoi välittömästi keskiyöllä eikä useamman tunnin aikana niin kuin tuohon aikaan muissa kelloissa.
(Tissotin varhainen antimagneettinen kello 1940-luvun puolelta. Sisällä tikittää Tissot 20 koneisto.)
(Tissot Visodate malliston edustaja vuodelta 1954 Tissot 27B-621 koneistolla)
Kuten jo yllä olevien kuvien perusteella voi huomata, Tissot toden totta tarjoaa jokaiselle jotakin. Klassiseen ja tyylikkääseen kuin myös sporttiseen ja arkiseen menoon löytyy taatusti sopiva vintage kello. Alapuolella muutama oma nostoni Tissotin laajasta kellomallien valikoimasta, jotka ansaitsevat mielestäni enemmän huomiota.
1. Tissot PR-516
Edullisen pään Tissot PR-516 mallisto tarjoaa uuden kellon etsijälle paljon valinnanvaraa. Kuorten koko vaihtelee koneistosta riippuen yleensä 33-36mm välillä ja yleisimmät variaatiot ovat teräs ja kullattu. Kuortensa soikeahkon muodon ansiosta ne istuvat ranteessa hiukan millejään isompina. Valittavana löytyy kelloja niin perinteisillä veto-, automaatti- ja kvartsikoneistoilla kuin erikoisemmilla ja harvinaisemmilla patteriliipotinkoneistoillakin. Tauluvariaatioita löytyy loputtomasti niin yksi- kuin kaksivärisinä, päivyrillä ja ilman.
(Vasemmalla Tissot PR 516 kullatuilla kuorilla, päivyrillä ja 782-1 koneistolla. Oikealla taas teräskuorilla, ilman päivyriä ja 781-1 koneistolla.)
2. Tissot Jubileum
Tissotin 100-vuotisen taipaleen juhlamalli vuodelta 1953, joka tuntuu monilta jääneen unholaan. Valmistettu rajattu määrä, jonka vuoksi harvinainen, mutta se ei ole (vielä) nähtävissä hinnoissa, etenkään Suomessa. 35mm leveät teräskuoret ja taulun sekä viisareiden yhdistelmiä löytyy muutamia erilaisia. Ulkonäkönsä puolesta Jubileum muistuttaa paljon esimerkiksi monia 1950-luvun Tissot Seastareja ja massasta sen erottaa ainoastaan logon alapuolella oleva “Jubileum” teksti.
Jälleen kerran hyvä osoitus siitä, millaisia löytöjä hinnan sekä laadun suhteen Tissotin mallistoista voi tehdä.
1970-luvun alussa Tissot ja Omega tekivät tiivistä yhteistyötä ja tänä aikana syntyi useita niin sanottuja “sisarmalleja” eli molemmat valmistivat oman nimensä alla kelloja, jotka muistuttivat pienistä eroista huolimatta todella paljon toisiaan. Tästä yksi parhaista esimerkeistä lienee Tissot Navigator kronografit, jotka ovat lähes identtisiä Omega Seamaster Yachting kronografien kanssa. Molemmat käyttävät Lemania pohjaisia koneistoja ja kuorten painimet, vetonuppi sekä lasike ovat yhteensopivia keskenään. Takakannen viimeistelyssä näkee pieniä eroja ja merkittävin ero on luonnollisesti tauluissa, joissa kuitenkin asettelu ja värimaailma muistuttavat toisiaan. Vaikka eroja on näinkin vähän niin Omegan Yachting kronografit ovat lähes aina vähintään tuplasti kalliimpia Tissotin Navigatoreihin verrattuna. Jälleen kerran hyvä osoitus siitä, millaisia löytöjä hinnan sekä laadun suhteen Tissotin mallistoista voi tehdä.
(Tissot Navigator kronografi ref 45503 vuodelta 1974 alkuperäisellä metallirannekkeella)
Alapuolella listattuna muutama meillä vuosien saatossa myynnissä pyörähtänyt Tissot, jotka ovat mielestäni mainitsemisen arvoisia. Monta harvinaista mallia, joita ei ihan joka päivä vastaan tule.
(Tissot Newtimer "Jump Hour" automaattikello Tissot 2581-koneistolla. Mielestäni yksi hauskimmista Tissoteista ikinä.)
(Tissot Seastar kronografi Lemania 1277-koneistolla. Huollettu ja tuli uudella omistajallaan jokapäiväiseen käyttöön.)
(Tissot Seastar T-12 automaattikello pyörivällä sisäkehällä. Tissot 784-2-koneisto ja kokoa peräti 42 mm ilman nuppia.)
(Tissot Seastar automaattikello upealla kaksivärisellä taululla ja ikäisekseen suurilla 37 mm kuorilla.)
(Kaikki tietävät Omega Memomaticin ja Jaeger LeCoultren Memovoxin, mutta harva muistaa, että Tissotilla oli myös omat ranneherättäjänsä. Sonorous malliston kellojen kuorissa on nähtävissä PR 516 kelloille tyypillistä kuorten muotokieltä.)
Viimeisten vuosien aikana monien eri merkkien vintage kellojen hinnat ovat tasaisesti nousseet, mutta Tissottien hinnat, etenkin täällä Suomessa, ovat pysyneet todella maltillisina. Jos et ole tutustunut Tissotin vintage kellojen valikoimaan niin vielä ehdit.
Viimeisten vuosien aikana monien eri merkkien vintage kellojen hinnat ovat tasaisesti nousseet, mutta Tissottien hinnat, etenkin täällä Suomessa, ovat pysyneet todella maltillisina. Meille Tissotin ystäville tämä on tottakai mahtava juttu ja se mahdollistaa edullisten löytöjen tekemisen, mutta meno tuskin pysyy enää pitkään tällaisena ja vääjäämättä harrastajien ja keräilijöiden mielenkiinto kohdistuu ennen pitkää myös Tissottiin. Eikä suotta, sillä näin pitkällä, menestyksekkäällä ja saavutuksia täynnä olevalla historialla varustettu merkki sen toden totta ansaitsee.
Katso myös tällä hetkellä valikoimastamme löytyvät Tissot rannekellot
1 kommentti
Hyvä kiinnostava yhteenveto.